Pszczółka Maja, miód, ule… to najczęściej pojawiające się skojarzenia z pszczołami.
Tymczasem pszczoły to coś więcej!
W Polsce mamy kilkaset przeróżnych gatunków tych owadów. Wszystkie żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym, jednocześnie zapylając odwiedzane rośliny.
To właśnie pszczołom i ich pracy zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności. Dzięki temu, że ich gatunki są tak różnorodne, mogą zapylać różne rodzaje roślin i działać w różnych warunkach.
Podczas spotkania z mistrzem pszczelarstwa poznać mogliśmy wiele ciekawostek z życia pszczół. Skosztowaliśmy pysznego, naturalnego miodku oraz pyłku kwiatowego, który smakował jak najsłodszy cukierek!
Mieliśmy również okazję stworzyć swoją własną, niepowtarzalną (i cudownie pachnącą!) świeczkę.
To było spotkanie przepełnione wiedzą!