Robiliśmy ją od zupełnych podstaw i dzięki temu mieliśmy okazję nauczyć się:
– jakie składniki i w jakich proporcjach są potrzebne na ciasto, a jakie na sos pomidorowy,
– jak zrobić zaczyn z drożdży (i jak się z nim potem obchodzić)
– jak łączyć składniki ciasta, jak je prawidłowo zagniatać, napowietrzać,
– jak „puka” dobrze wyrobione ciasto,
– ile potrzeba czasu, żeby wyrosło.
Cały proces cierpliwie pokazywała nam i tłumaczyła niezastąpiona pani Hania, której z tego miejsca jeszcze raz za wszystko BARDZO DZIĘKUJEMY!
Przy okazji niektórzy z nas nauczyli się także:
– jak używać noża do krojenia 😉
– czym różni się szmata od ścierki 😉
– jak „działa” miotła 😉
Na koniec była oczywiście wielka uczta. A jeden z nas tego dnia polubił pizzę.
Bo to rzeczywiście była najlepsza pizza świata!
CIEKAWOSTKA:
Kucharz robiący pizzę to pizzaiolo. To specjalista, który przygotowuje i piecze pizze, uwzględniając życzenia klienta, a w niektórych regionach Włoch jest to zawód z dużym uznaniem społecznym. Do jego podstawowych zadań należy przygotowywanie ciasta, sosu i składników, a także obsługa specjalistycznego pieca. Jest więc w pełni odpowiedzialny za ostateczny smak i wygląd serwowanego dania.